Šampion Vergne ve svém sloupku: Málem jsme porazili Audi, na to nezapomenu

Jean-Éric Vergne o minulém víkendu dosáhl na nejvyšší metu formule E – stal se jejím šampionem. Ve svém příspěvku pro portál e-racing365 se rozpovídal o tom, co vše tomuto úspěchu předcházelo, i co následovalo po zisku trofeje.


Dokázali jsme to! Po té tvrdé práci, přípravách a plánování jsem se o minulém víkendu v New York City stal čtvrtým šampionem formule E. A řeknu vám, je to skvělý pocit. Ani zdaleka nešlo o nic snadného. Ve formuli E není nic jednoduché, a to je vlastně jeden z hlavních důvodů, proč je to tolik uspokojivý pocit.

I když se tým Techeetah zformoval před méně než dvěma roky, vždy jsme věřili, že bychom mohli takového úspěchu dosáhnout. Pro nás jako čistě privátní zákaznický tým je to skutečná rarita. Zároveň to ukazuje na fakt, že jsme v této sezóně odpravili velké favority.

Závodní víkend v New Yorku, to bylo prostředí, kde bylo cítit velké napětí a tlak. Měl jsem ale dost času na přípravu, na to, dostat se do té správné komfortní zóny a být tedy dobře soustředěný. O týmu jsem věděl, že se dobře připraví, protože jsme od závodu v Curychu měli dost času. Auta se vrátila do dílny a my měli v rámci maximalizace příprav na víkend i nějaký ten čas na práci v simulátoru.

Samotná trať byla pro tento rok lehce prodloužena a my tedy o výzvách těchto dvou závodů z hlediska bodů věděli. Z této perspektivy jsme měli pro tento ročník dobrý balík, proto když přišla sobota, cítil jsem se jistý. Již mnohokrát jsme ale ve formuli E zažili, že se může objevit nenadálá situace a připravit pár perných chvil a přesně to se nám stalo v kvalifikaci.

Čtěte také: V INFARKTOVÉM ZÁVĚRU SEZONY NAKONEC AUDI PŘETLAČILO TECHEETAH/RENAULT ROZDÍLEM DVOU BODŮ

Všechno ukazovalo na to, že tempo bude docela slušné a tedy, že budu moci v kvalifikaci útočit a připsat si dobrý čas, který by mě dostal do Super pole. Bohužel jsme pak obdrželi penalizaci za drobný softwarový problém. Ten nám umožnil překročit stanovených 200 kW výkonu.

To znamenalo start ze zadních pozic, ale když se ani Sam (Bird) nedokázal dostat do dobré výchozí pozice, nevypadalo to zase tak špatně. Zpočátku závodu jsem byl dost opatrný, ale brzy jsem začal předjíždět kluky přede mnou. Některé bylo samozřejmě snadnější předjet než jiné.

Sama se mi podařilo překonat ještě před pit stopy, po kterých jsme udělali ještě větší progres. Safety car v pozdní fázi závodu nás všechny poskládal zase dohromady, ale s vědomím, že Sam je až za mými zády, tu byla velká šance, že mohu být korunován šampionem. A to se taky stalo.

Ten pocit byl neskutečný. Dokonali jsme něco tak speciálního a jakmile jsem zaparkoval auto v Parc fermé, musel jsem běžet k týmu, abych jim ukázal, jak moc to pro nás všechny znamená. Na opravdové oslavy nebylo příliš mnoho času, v neděli nás čekal druhý závod. Pro tu chvíli nicméně šly rukavice dolů a nic nás nemohlo zastavit.

Šlo o nezapomenutelný víkend z mnoha důvodů. Samozřejmě jsem se v sobotu stal šampionem, to připadlo na den dobytí Bastily, a v neděli pak hlavně Francie vyhrála Světový pohár FIFA. Jediné, co zbývalo k tomu, aby byl víkend opravdu perfektní, bylo vítězství a pomoc dosáhnout i na týmový titul.

První cíl jsem splnil po skvělém závodě, po kterém jsem si připsal čtvrté vítězství v sezóně. Týmový titul nám přesto unikl, a to bylo lehce frustrující. Nic to ale nezmění na tom, že tým v této sezóně odvedl senzační práci. Těsná prohra ztrátou dvou bodů na giganta jakým je Audi, je něco, na co nikdy nezapomeneme. A ne proto, že jsme nevyhráli, ale proto, že jsme malým zákaznickým týmem, který je mohl porazit. A bylo to opravdu blízko.

Závěrečný závod byl velmi zábavný. Tempo bylo dobré a já se bavil soupeřením s Lucasem (di Grassi). V některých chvílích to bylo velmi těsné, avšak nakonec jsem protnul cílovou pásku a ukončil sezónu nejlepším možným způsobem.Trochu jsme s týmem slavili, pak přišel galavečer formule E, kde jsem byl oficiálně představen jako nový šampion, a to byl další důvod k oslavám. Teď už míříme zpátky do práce a na testy, nicméně na tuhle sezónu nikdy nezapomenu.

V první řadě ale chci poděkovat týmu Techeetah, každému jednotlivci uvnitř týmu, kterému bych chtěl říci obrovské Merci!

VIDEO: Dramatické vyvrcholení čtvrté sezóny