Jaké budou nové Mercedesy? To ukáže tajemný koncept Aesthetics Progressive Luxury

Zhmotněná budoucnost. Takhle ji do konceptu Aesthetics Progressive Luxury vměstnala automobilka Mercedes. Vycházet z ní bude většina modelů z rodiny EQ.


Minulý týden Mercedes uveřejnil dramaticky vyhlížející teaser, na němž je zobrazen ještě dramatičtější koncept vozu jehož pracovní označení nese název Aesthetics Progressive Luxury. Tato tři slova jako by předznamenávala směr vývoje v dosud nepříliš probádané oblasti elektromobilů. Oficiálního představení se nadšenci do aut dočkají koncem srpna na akci zvané Pebble Beach Concours d’Elegance.

Zvláštností tohoto konceptu je zároveň důvod, proč by jej rozhodně měli milovníci do aut začít sledovat. Vycházet by z něho totiž měly nastávající modely z rodiny EQ. Představí se zde proto nová generace elektrického pohonu, která překoná i schopnosti i SLS e-cell. Jmenovitě výkon 740 koňských sil za pomoci čtyř elektromotorů a lithium-ionového akumulátoru o kapacitě 60 kWh.

Jedno je však prakticky jisté už v tomto okamžiku. A to, že se koncept neobjeví v sériové výrobě. Je tak více než pravděpodobné, že jej Mercedes bude využívat jen coby svou výkladní skříň. A právě z ní pak plánuje těžit při stavbě 10 modelů do roku 2022.