VIDEO: Historický zápis na vodě, který vzešel ze zkušeností z formule E

Jaguar ve spojení s Williams Advanced Engineering prolomil rychlostní rekord na vodě s člunem na elektrický pohon. Předchozí zápis z roku 2008 překonali o necelých 20 km/h.


Conniston Water. Jezero na severu Anglie, které se pro svůj tvar stalo rájem dobrodruhů zkoušející rychlostní limity všemožných plavidel. Ke svému projektu jej využil i tým Jaguar Vector Racing při snaze pokořit jeden z takových rekordů v kategorii elektricky poháněných člunů. A podařilo se. Hodnota nového rekordu činí 142 km/h, což je o 19 km/h více, než bylo naměřeno v roce 2008.

Jak už z oficiálního názvu týmu vyplývá, jde o spojení automobilky Jaguar spolu se společností Vector, která skrze partnerství s likérkou Martini přibrala i Williams Advanced Engineerig známé především z prostředí formule 1. Tedy špičky svých oborů s mezinárodním přesahem. A vlastně i o to tak trochu šlo. Mimo historický zápis se prezentovala kvalita britského inženýringu.

Není přitom tajemstvím, že za tímto úspěchem stojí know-how nasáté z šampionátu formule E. Jak ze strany Jaguaru, jež je přímým účastníkem, tak i Williamsu, který naopak první čtyři sezóny působil jako výhradní dodavatel akumulátorů. Na jejich příběh se můžete podívat ve videu níže.

Čtěte také: VIDEO: TOHLE AUTO JE LEPŠÍ NEŽ TESLA