Známe detaily nového šampionátu MotoE, Valentino Rossi vycouval

Měl být jedním hlavní z hlavních taháků nově formovaného šampionátu elektrických motocyklů. Z účasti týmu Valentina Rossiho ale nakonec sešlo. Vyplynulo to z posledního setkání promotérů spolu s týmy, kde se byly stanoveny detaily závodního formátu.


Od příštího ročníku bude víkendový program mistrovství světa silničních motocyklů rozšířen o novou doprovodnou sérii. Nikoho už asi nepřekvapí, že se bude jednat o elektřinou poháněné prototypy. Šampionát ponese oficiální název Enel MotoE World Cup a Mezinárodní motocyklová federace FIM se jej rozhodla vměstnat co nejtěsněji k programu královské kubatury MotoGP. Cílem je k novému sportu přilákat. Alespoň to vyplývá z posledního zasedání promotéry Dorna Sports spolu s týmy.

Závodit se tedy bude v neděli ráno po warm-upu MotoGP na počet pěti až osmi kol. Příznivci pochopitelně nebudou ochuzeni ani o sobotní kvalifikaci nebo dvě 30minutové tréninkové sekce, které jsou plánovány na pátek a od sebe je budou dělit zhruba čtyři hodiny.

Čtěte také: AŽ ALONSO VŠECHNY TY TITULY ZÍSKÁ, ČEKÁME JEJ VE FORMULI E

Co se samotného kalendáře týče, prakticky nic nového dohodnuto nebylo. Prozatím je známé jen to, že se bude závodit převážně v Evropě, kde je již jistá pětice okruhů. Do budoucna se však počítá s navýšením počtu závodů na délku kalendáře MotoGP. První klání připadá na Jerez.

Právě zde v říjnu letošního roku odstartují také první oficiální testy. Demonstračních kol s Energica Ego bike, společným motocyklem pro všechny týmy, se ujme veleuznávaný a velezkušený Max Biaggi, který se projede na trati v Mugellu.

Mezi týmy na startu nového šampionátu měl být i tým Valentina Rossiho. Ze záměru italského veterána nakonec sešlo, a tak jeho místo zaujme Ajo Motorsport, který provozuje tým ve střední třídě Moto2. Zbývajícími účastníky jsou pak týmy se základnami v MotoGP (Tech3, LCR, Marc VDS, Pramac, Angel Nieto, Avintia a Gresini), Moto2 (Pons Racing a Intact GP) a Moto3 (SIC58 Squadra Corse).

Závod ePrix bude živě vytvořen v CGI prostředí, ve kterém fanoušci budou bojovat s reálnými závodníky