Vláda už jednala s BMW ohledně testovacího centra autonomního řízení na Sokolovsku

Až 250 miliónů eur, tedy zhruba 6,35 miliardy korun plánuje automobilka BMW investovat na Sokolovsku do nového testovacího centra. Plán už v memorandu schválila i česká vláda, přičemž firmě by mohla poskytnout investiční pobídku ve výši 480 miliónů korun.


Na Sokolovsku brzy vznikne několik set pracovních míst. BWM zde totiž hodlá vybudovat testovací centrum autonomního řízení a do kraje v důsledku toho napumpovat přes 6 miliard korun. Plán už ve vzduchu visí nějaký ten čas, nicméně jeho realizace je po jednání české vlády opět o něco blíže. To má vzniknout na místě Velké podkrušnohorské výsypky na ploše 525 hektarů. Na této ploše se má nacházet dokonce více než 100 kilometrů testovacích tratí podél níž mají vyrůst i různá technická zařízení.

Pokud vše půjde podle plánu, první vozy by na zdejší asfalt mohly vyjet už ve čtvrtém kvartálu roku 2022. Stavět by se mělo začít o tři roky dříve. Na investici se pravděpodobně bude podílet i samotný stát, který automobilce připraví pobídky na bezmála půl miliardy korun. Podmínkou pro získání pobídek je statut strategické investiční akce, který by měla firma získat na dalším jednání vlády. Na to už má společnost za úkol připravit veškeré podklady související s jejími aktivitami a zároveň budou vyhodnoceny přínosy a náklady investiční akce.

Mezi hlavní klady zcela nepopiratelně patří vznik nových pracovních míst. Ve velké míře zde najdou uplatnění lidé s vyšším dosaženým vzděláním. Dále se počítá i s rozšířením dopravní sítě. Karlovarský kraj už přislíbil podílení se na stavbě vybudováním napojení silnic spolu se zázemím centra. Vyjít ho to může na 40 miliónů korun.

Čtěte také: UŽ I BMW A NIO OTESTOVALY DRUHOU GENERACI MONOPOSTŮ FORMULE E

Jak dlouho vydrží baterie v elektromobilech? BMW se chlubí životností 15 let