Formule E nebo WEC? V budoucnu velké dilema několika pilotů

Absolvovat celou sezonu formule E a šampionátu WEC zároveň bude v budoucnu téměř nemožné. Takový je názor Lucase di Grassiho. Pilot týmu ABT v posledních dvou letech paralelně závodí ve formuli E, ale také působil jako tovární jezdec Audi ve vytrvalostních závodech.

Brazilec se rozhodl věnovat svou pozornost šampionátu elektrických formulí. Situaci mu ulehčilo také rozhodnutí Audi, které ve WEC končí. Náročnost obou sérií se postupně zvyšuje, a tak si každý pilot bude muset časem vybrat, kterou sérii upřednostní. Například v následujícím ročníku se kryje závod WEC na Nürburgringu a formule E v New Yorku. S tím bude mít problém například úřadující šampion Sébastien Buemi, který se kvůli WEC nezúčastní dvojitého závodu v New Yorku.

Jaký je názor di Grassiho? „Každý chce mít stejné jezdecké složení po celou sezonu. Některé týmy s tím budou mít velký problém, hlavně kvůli tomu, že nejde jen o jeden závod, jsou dva. Pokud některý z kluků bude chybět ve formuli E kvůli WEC, je to jejich volba. V LMP1 můžete závodit se dvěma piloty v šestihodinovém závodě, to se nám stalo letos na Nürburgringu.

Myslím, že to záleží na tom, jak si v daném šampionátu vedete. Pokud v jedné sérii máte šanci a titul a v té druhé ne, tak volba je poměrně snadná. Ale nevím, jaké mají piloti smlouvy. Pro lidi, kteří jezdí pro dvě různé továrny, to je mnohem těžší. Myslím, že v budoucnu si budou muset vybrat jen jeden šampionát. Formule E se stále rozvíjí, což vyžaduje hodně úsilí a zdrojů, včetně pilotů.“

Di Grassi sice dává přednost formuli E, ale v následujícím roce by se chtěl věnovat i jiným závodním aktivitám, včetně závodu 24 Le Mans. „Dostal jsem nabídku na 24 hodinovku v Daytoně, rád bych k tomu přidal i závod na 24 hodin na Nürburgringu a Macau GT.

Nechci se věnovat dalšímu paralelnímu šampionátu, ale rád bych se během roku zúčastnil nějakých dalších závodů. To je to, co bych v budoucnu chtěl dělat. Kdybych se mohl vrátit do Le Mans s možností vyhrát, určitě bych to udělal. Už proběhla nějaká jednání. Pokud by nějaký tým dělal třetí auto, mohli by mě oslovit.“